pszichodráma csoport

Apaseb kezelése dramatikusan

2024. szeptemberében integratív pszichodráma önismereti csoportot indítunk

Havonta egymást követően:
1 péntek este és 1 szombat egész nap

Miben segíthet ez Neked?

Várhatóan jobban ki fogsz tudni állni magadért,

kevesebb lesz az alárendelődés, megfelelés vagy nem lesz annyi fölösleges konfliktus idősebb-erősebb férfival vagy nővel, főnökkel, kollégával, ügyféllel stb, jobban fogod tudni kezelni őket, de leginkább önmagad és kapcsolódásaid.

Pénzzel,

mint leadott teljesítménnyel és annak megítélésével kapcsolatos témák megdolgozására is lehetőséget nyújt a folyamat.

Szülőkkel, autoritással, közeli rokonokkal

is csökkenhet a feszültség, és várhatóan könnyebb lesz venni a kihívásokat, növekedhet a függetlenség és szabadság érzése.

Milyen céljaid lehetnek még?

Önismereti csoport céljai között szerepel az önbizalom, magabiztosság, önkontroll, önérdek érvényesítés, tehát az énerő növelése és az EQ fejlesztése is. Tapasztalatok alapján a csoporton a szorongás egy része dühvé, agresszióvá válik, majd becsatornázhatóbbá egyre magasabb vágyak/célok irányába. Lazábbá, felszabadultabbá válhat az életérzés ami, segíthet a sikeressé válásban, kiteljesedésben.

Az EQ (érzelmi intelligencia) fejlődésével könnyebben lehet venni pl. az emberek különböző igényeinek random felmerülését, megérteni a (hátsó) motivációjukat, pl. elme szórakoztatása, magabiztosság tesztelése, gondolatolvasás igénye, párunk érzelmi lezárása vagy nem a helyzet indokolta érzelmi reakciói.

Emberi kapcsolatainkban kisebb lehet a hullámvasút vagy kevésbé lesz olyan érzés, mintha az idegszálakon hárfáznának, ezért ösztönösebben lehet asszertívabbá és önérdekérvényesítőbbé válni. Az Én-határokat finomabban lehet érzékelni és határozottabban lehet meghúzni.

A rugalmasság fejlődése miatt könnyebben lehet megkülönböztetni a káros stresszt a kihívástól és helyzetnek megfelelőbb szerepeket tudunk magunkra venni. 

Megjelenhetnek eszközök a lefagyasztó vagy menekülésre késztető helyzetekben, mikor az ész viszont tudja, hogy „most bele kellene állni”.

pszichodráma

APASEB

Szubjektív és tág fogalom, ahányan vagyunk annyi féle lehet, ráadásul sokszor nehéz egyértelműen szétválasztani az anyasebtől is. Szakirodalomban sincs még egzakt módon definiálva, úgyhogy az apát és a férfit mint projekciós felületet használjuk.

Az apaseb kifejezést hívószónak szánjuk, ami közös témája lehet a csoporttagoknak és amely mentén egymástól és egymás nehézségeiből tudunk tanulni tapasztalati úton.

Az apáról általában, kívülről, elnagyolva ilyesmi szokott körvonalazódni: házat épít, fát ültet, talicskázza haza a pénzt, kiskorban játszik a gyerekkel, utána érzelmileg visszavonul, “néha megiszik egy sört” és ha nem “elfárad”, akkor  a biztonság helyett bántást ad. Ha korán elválnak a szülők vagy meghal valamelyikük, akkor pedig elhúzódó gyász vagy ki nem fejezett düh maradhat utána.

Sokszor az sem egyértelmű, hogy (apa) hiányt vagy inkább traumát érdemes keresni az aktuális probléma hátterében a felderítés elején, tehát történt valami, ami jobb lett volna ha nem történik meg vagy valami nem történt meg, ami jobb lett volna ha megtörténik. Ennek okán hangsúlyt fektetünk a csoportban az együttműködés biztonságára, hogy mindenki a saját témájának és ritmusának megfelelően tudjon megnyílni és rátekinteni a saját működésére.

Integratív workshop - pszichodráma

DRAMATIKUS

A pszichodráma célja a flexibilitás, kreativitás és spontaneitás fejlesztése színes formában, egyéni és csoportos játékokkal. Belső folyamatainkra külső szemszögből ránézve fontos megéléseket élhetünk meg és tanulságokat vonhatunk le.

Ez a gyakorlatban azt jelentheti, hogy:

Jelen élethelyzetből indulva,  gyerekkori vélt és valós sérelmeket dolgozunk fel, illetve töltünk hiányokat, melyek felnőttként pl. kiégést, kötődési problémákat, túlhajszoltságot, kedvtelenséget, magányt, túlzott szorongást vagy akár a bent-is-kint szorító érzését vagy az ürességet is okozhatják.

A csoportban (család, munkahely, stb.) használatos képességeink nagy részét csoportban lehet fejleszteni a legjobban. Az ezzel kapcsolatos hiányok, elakadások újra értelmezésének egyik legjobb módja, hogy kívülről ránézünk a helyzetünre és kipróbálunk különböző megoldási lehetőségeket és meghallgatjuk, hogy a csoporttársak a saját életükben mihez kezdenek hasonló helyzetekben, okoskodás nélkül.

pszichodráma

INTEGRATÍV

Bodywork, családállítás és pszichodráma mellett coaching, nlp és tréningtechnikák is megjelennek a csoportban. Az egyéni és csoportos folyamaton van a hangsúly és nem a technikán.

Valamely technika előzetes ismerete előny lehet, de nem szükséges feltétel a csoporton való részvétlehez.

pszichodráma

HOSSZÚ TÁV

Mély és olykor fájdalmas folyamatok integrálása miatt szükséges a hosszú távú zárt csoport kerete. Ez   támogatja a változtatást és annak beépülését a mindennapi működésbe.

Idő és érzelmi biztonság szükséges ahhoz, hogy a csoporttagok a téma mélyén lévő rétegeihez, aspektusokhoz is tudjanak magukban úgy kapcsolódni, hogy azok hasznos tudásként, képességként jelenjenek majd meg a normál hétköznapi valóságban, és ne csak érdekes élményekkel gazdagodjanak. 

 

A feltételes mód és a lehetőség a csoporttagok jelenlétének szól, mely szintén témája lehet a csoportnak éppúgy, mint a keretek tartása, a késés és az elköteleződési nehézségek – kötődési problémák.
A fent leírtakat korábbi csoporttagok cél-, és eredmény visszajelzéseire, illetve több ezer órás saját élményünkre alapozzuk.

Tervezetten vegyes a csoport, általában valamivel több a nő, mint a férfi, ez alkalmat ad a gyakorlásra, mintázatok fejlesztésére. Csoport működése: előre meghatározott időpontokban és idő keretben találkozunk egymással. Kerüljük a tanácsadást és egymás minősítését (helyette: én kommunikáció), fontos a titoktartás tehát az, hogy ami a csoportban történik az ott is maradjon.

Ha bármelyik téma vagy témarész megérint, akkor azt gondoljuk, hogy a csoportban van a helyed.
📅 Időpontok:

Havonta: 1 péntek (16.30-21h) és 1 szombat (10-18h)

2024:

 • 09.27-28.
 • 10.25-26.
 • 11.22-23.
 • 12.13-14.

2025:

 • 01.24-25.
 • 02.28-03.01.
 • 03.28-29.
 • 04.25-26.
 • 05.23-24.
 • 06.27-28.
 • 08.29-30.
 • 09.26-27.
 • 10.24-25.
Záró alkalom: 2025.11.28-29-30 péntek (16.30h-21h), szombat és vasárnap (10-18h)

 

💰 Díj: 39.000 Ft/másfél nap egyben
 
 • péntek (fél nap): 15.000.- Ft
 • szombati alkalmak: 24.000.- Ft
 • záró alkalom (1 fél nap és 2 egész nap nap): 63.000.- Ft

🗺️ Helyszín: Budapest, IX. kerület

A korlátozott létszám miatt helyed az utolsó alkalom díjának befizetésével biztosíthatod. Első alkalom végén (2.nap) válik zárttá a csoport.

A csoportba kerülést rövid (kb.20p) online interjú előzi meg, ahol kölcsönösen megvizsgálhatjuk egymást, felteheted kérdéseid velünk és a csoporttal kapcsolatban. Mivel nem vagyunk klinikusok, ezért nem engedünk a csoportba ilyen igényű személyeket, viszont tudunk ajánlani a jelen élethelyzethez jobban illeszkedő csoportokat, terápiát.

Számlaszámot, ahova utalhatsz, pontos címet és a részleteket emailben fogod megkapni az interjú után.

Csoportvezetők

Márton Krisztián

pszichodramatista, bodyworker, Dr. Daubner tanítvány, családállító, integratív tanácsadó, INTA

Dózsa Gergely

pszichodramatista, Senior Coach, Motivational Maps practitional, akkreditált BELBIN csoportszerep coach, Theory U, Dr. Daubner tanítvány (20/398-4778

Jelentkezés

igényfelmérés

Ha csak másik napon lenne jó Neked vagy más téma érdekelne, kérünk jelezd ide kattintva az igényfelmérő űrlapon.

Köszi szépen!

 
Korábbi csoporttagok véleménye

(A megosztásokat név nélkül közöljük.)

Mindennek és mindenkinek van tere, nagyon tetszettek a gyakorlatok, játékok, „bodyworkös” elemek, nagyon hatékony volt így minden együtt,

Mindenképp ajánlom mindazoknak, akik szeretnének egy kicsit tágítani a komfortzónájukon, és közben önfejlődni. Rájönni, hogy minden okkal történik és a működésüknek az érzéseiknek oka van és rendben van ez így.